Faculty of AgriSciences - list of publicationsHelp


The following list contains all information available to the publication.

DRAČKOVÁ, E. -- SLÁDEK, L. -- FILIPČÍK, R. Vliv pohlaví na barvu vepřového masa. Maso: odborný časopis pro výrobce, zpracovatele a prodejce masa, masných výrobků a lahůdek. 2020. v. 2020, no. 2, p. 31--35. ISSN 1210-4086.

Original name:
Vliv pohlaví na barvu vepřového masa
English name:
The effect of sex on the colour of pork
Written by (author):
Department:
Department of Animal Breeding
Kind of publication: article in a professional periodical
Periodical:
Maso: odborný časopis pro výrobce, zpracovatele a prodejce masa, masných výrobků a lahůdek
Nature of article: professional announcement
Volume no. (year):
2020
Periodical number within the volume:
2
Year of publication:
2020
Starting page: 31
Up to page: 35
Number of pages: 5
Sub-specification:
ostatní články v odborných recenzovaných periodicích
UT code by Web of Science:
EID code by Scopus:
Form of publication: printed version
Original language:
Czech
Description in original language:
Cílem práce bylo zjistit vliv kategorie pohlaví prasat na vybrané kvalitativní ukazatele ve vepřovém mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, ztráta vody odkapem, diametr svalového vlákna a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 60 prasat (30 ks prasniček a 30 ks vepřů). U ukazatelů jatečné hodnoty byl zjištěn vysoce průkazný rozdíl (p < 0,01) u podílu svaloviny a průkazný rozdíl (p < 0,05) u výšky hřbetního tuku mezi prasničkami a vepři. V nutričních a technologických vlastnostech mezi kategoriemi pohlaví nebyly zjištěny průkazné rozdíly (p ˃ 0,05). V intenzitě barvy vepřového masa nebyla zjištěna statistická diference (p ˃ 0,05) mezi kategoriemi pohlaví.
Description in English:
The aim of this study was to evaluate the effect of sex on the meat quality of pigs (dry matter, content of fat, drip loss and diameter of muscle fibres). The values in CIELab system were also monitored. Totally 60 pigs were included in the experiment (30 gilts and 30 barrows). The lean meat content was significantly the highest in gilts (p < 0.01). No significant differences were found among the pigs in selected nutritional and technological quality traits (p > 0.05). Sex of the fattening pigs (barrows and gilts) had not significant effect on meat colour, on none of the monitored parameters.
Description in Czech:
Key words:
czech: prasničky, vepři, systém CIELab, vepřové maso
english: system CIELab, gilts, pork, barrows
Field of result: Animal and dairy science
Year of submission:
2020
Year of transmission:
RIV identification number:
 
Entry made by:
Ing. Eliška Dračková, Ph.D.
Last change: 05/06/2020 12:20 (Ing. Eliška Dračková, Ph.D.)

Evaluation of publication:

1
2
34
5
        
12345
bad
 
good        uninteresting
 
interesting
Assessed: 0
Average score: -
        
Assessed: 0
Average score: -
123
4
5
        
1
2
345
amateur
 
professional        
theoretical
 
practical
Assessed: 0Average score: -
        
Assessed: 0
Average score: -


Source specification:

Maso: odborný časopis pro výrobce, zpracovatele a prodejce masa, masných výrobků a lahůdek. Praha: ISSN 1210-4086.

Original name:
Maso: odborný časopis pro výrobce, zpracovatele a prodejce masa, masných výrobků a lahůdek
Kind of publication:
Periodikum (tištěný text)
ISSN:
1210-4086
Country of publisher:
Czech Republic
Place of publishing:
Praha
Publisher:
ČON České a slovenské odborné nakladatelství
URL:
http://www.maso.cz
Reviewed magazine:
no
Original language:
Czech
Key words:
czech: maso, masný průmysl, zdravotní bezpečnost, hygiena, balení potravin, obaly
Annual volumes:
VolumeAnnual volumeLocation
41993
Ústřední knihovna - ÚK Brno
4
1993
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
51994Ústřední knihovna - ÚK Brno
5
1994
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
61995
Ústřední knihovna - ÚK Brno
6
1995
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
7
1996
Ústřední knihovna - ÚK Brno
8
1997
Ústřední knihovna - ÚK Brno
91998Ústřední knihovna - ÚK Brno
10
1999
Ústřední knihovna - ÚK Brno
10
1999Technologie potravin-technologie živočišné výroby
112000Ústřední knihovna - ÚK Brno
112000
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
12
2001
Ústřední knihovna - ÚK Brno
122001
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
13
2002
Ústřední knihovna - ÚK Brno
13
2002Technologie potravin-technologie živočišné výroby
14
2003
Ústřední knihovna - ÚK Brno
14
2003Technologie potravin-technologie živočišné výroby
15
2004
Informační centrum-čítárna časopisů
152004Technologie potravin-technologie živočišné výroby
162005
Informační centrum-čítárna časopisů
16
2005
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
17
2006
Informační centrum-čítárna časopisů
17
2006
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
18
2007Informační centrum-čítárna časopisů
18
2007Technologie potravin-technologie živočišné výroby
192008Informační centrum-čítárna časopisů
19
2008
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
202009Informační centrum-čítárna časopisů
202009
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
21
2010
Informační centrum-čítárna časopisů
21
2010
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
22
2011Informační centrum-čítárna časopisů
222011
Technologie potravin-technologie živočišné výroby
232012Informační centrum-čítárna časopisů
23
2012Technologie potravin-technologie živočišné výroby

Sublibraries
NameNumberInstitute
Librarian
Phone
E-mail
Ústřední knihovna - ÚK Brno
943/1
CL ISI CUDVeronika Jandová, DiS.+420 545 135 035berenike@seznam.cz
Technologie potravin-technologie živočišné výroby234/2DFT FAIvana Kučínská+420 545 133 567kucinska@mendelu.cz
Informační centrum-čítárna časopisů
944/4
+420 545 135 039

Person responsible:
Helena Antonínová
Last change:
10/28/2017 22:21 (Data import from library)

Evaluation of publication:

1
2
3
4
5
        
1
2
3
4
5
bad
 
good
        
uninteresting
 
interesting
Assessed: 0
Average score: -        
Assessed: 0
Average score: -
1
2
3
45
        
1
2
345
amateur
 
professional
        
theoretical
 
practical
Assessed: 0Average score: -
        
Assessed: 0
Average score: -