Agronomická fakulta - seznam publikacíHelp


V následujícím souhrnu jsou uvedeny veškeré informace evidované k publikaci.

VOBĚRKOVÁ, S. -- MAXIANOVÁ, A. -- SCHLOSSEROVÁ, N. -- ADAMCOVÁ, D. -- VRŠANSKÁ, M. -- RICHTERA, L. -- GAGIĆ, M. -- ZLOCH, J. -- VAVERKOVÁ, M D. Food waste composting - Is it really so simple as stated in scientific literature? - A case study. Science of the Total Environment. 2020. sv. 723, č. 25 June, ISSN 0048-9697. URL: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138202

Originální název:
Food waste composting - Is it really so simple as stated in scientific literature? - A case study
Český název:
Autor: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
Ing. Alžběta Maxianová
Ing. Nikola Schlosserová
doc. Bc. Ing. Dana Adamcová, Ph.D.
Ing. Martina Vršanská, Ph.D.
RNDr. Lukáš Richtera, Ph.D.
Milica Gagić, Ph.D.
Ing. Jan Zloch
doc. Mgr. Ing. Magdalena Daria Vaverková, Ph.D.
Pracoviště:
Ústav aplikované a krajinné ekologie
Ústav chemie a biochemie
Druh publikace:
článek v odborném periodiku
Periodikum:
Science of the Total Environment
Charakter článku:
odborný článek
Číslo svazku (ročník):
723
Číslo periodika v rámci svazku:
25 June
Rok vydání:
2020
Od strany:
Do strany:
Počet stran:
14
Poddruh:
článek je obsažen v databázi Web of Science
Kód UT dle Web of Science:
Kód EID dle Scopus:
Forma vydání: tištěná verze (print)
Původní jazyk:
angličtina
Popis v originálním jazyce: Food waste has recently gained much worldwide interest due to its influence on the environment, economy and society. Gathering and recycling of food waste is the essential issue in the waste management and the interest in processing food waste arises mainly out of influence of the processes of food putrefaction on the environment. Composting of food waste encounters a number of technical challenges, arising weak physical structure of food waste with weak porosity, high content of water, low carbon-to-nitrogen relation and fast hydrolysis and accumulation of organic acids during composting. Therefore, the aim of this study was to investigate the challenges facing installations intended for food waste composting, with the purpose to their optimization with use of appropriate additives. Physico-chemical, biochemical characteristics and phytotoxicity of the produced compost has been measured. Two additives (20% biochar and 20% sawdust) were chosen from experimental variants I-XII containing different additives (biochar, Devonian sand, sawdust) in diverse concentration. The use of selected additives seems to slightly increase potential of hydrogen value and carbon-to-nitrogen ratio, while decreasing electrical conductivity in comparison with control sample. The results obtained also show that the addition of biochar leads to an increase dehydrogenase, phosphatase and arylsulphatase activities and addition of sawdust has a positive effect on beta-D-glucosidase, protease, phosphatase and arylsulphatase activities. The phytotoxicity test shows that the compost made of food waste (control sample) and with addition of biochar is toxic to plants. By contrast, the addition of sawdust shows that the compost was not phytotoxic. In conclusion, the addition of additives does not provide unambiguous results in terms of the quality of the final product in all monitored parameters. Therefore, we can state that food waste was reduced and hygienized, and that the final product does not meet conditions for mature compost.
Popis v anglickém jazyce:
Popis v českém jazyce:
Rok uplatnění:
2020
Rok odeslání:
Identifikační číslo RIV:
URL:
https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138202
 
Záznam vložil:
Poslední změna:
27.03.2020 13:00 (Markéta Hejčová, DiS.)

Hodnocení publikace:

123
4
5
        
1
2
3
4
5
špatné
 
dobré        
nezajímavé
 
zajímavé
Hodnotilo: 0
Průměr: -
        Hodnotilo: 0
Průměr: -
1
2
34
5
        
1
2
3
4
5
laické
 
odborné
        
teoretické
 
praktické
Hodnotilo: 0
Průměr: -
        
Hodnotilo: 0
Průměr: -


Bližší určení zdroje:

Science of the Total Environment. Amsterdam: ISSN 0048-9697.

Originální název: Science of the Total Environment
Český název:
Autor:
Druh publikace:
časopis
ISSN:
0048-9697
Stát vydavatele:
Nizozemské království
Místo vydání: Amsterdam
Vydavatel:
Elsevier BV Radarweg 29, PO Box 211 Amsterdam, 1000 AE Netherlands Phone: 31-20-4853757
URL:
http://www.elsevier.com/locate/scitotenv
Recenzovaný časopis:
ne
Původní jazyk:
angličtina
Popis v originálním jazyce:
Popis v anglickém jazyce:
Popis v českém jazyce:
 
Záznam vložil:
prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.
Poslední změna:
24.01.2013 07:43 (Lenka Baláková)

Hodnocení publikace:

12345
        
12
3
45
špatné
 
dobré
        
nezajímavé
 
zajímavé
Hodnotilo: 0Průměr: -
        
Hodnotilo: 0
Průměr: -
1
2
3
4
5
        
1
2
3
4
5
laické
 
odborné
        teoretické
 
praktické
Hodnotilo: 0
Průměr: -
        
Hodnotilo: 0
Průměr: -