Agronomická fakulta - seznam publikacíHelp


V následujícím souhrnu jsou uvedeny veškeré informace evidované k publikaci.

VLČEK, V. -- POHANKA, M. Glomalin - an interesting protein part of the soil organic matter. Soil and Water Research. 2020. sv. 15, č. 2, s. 67--74. ISSN 1801-5395.

Originální název: Glomalin - an interesting protein part of the soil organic matter
Český název:
Autor:
Pracoviště:
Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Periodikum:
Soil and Water Research
Charakter článku:
odborný článek
Číslo svazku (ročník):
15
Číslo periodika v rámci svazku: 2
Rok vydání:
2020
Od strany:
67
Do strany:
74
Počet stran:
8
Poddruh:
článek je obsažen v databázi Web of Science
Kód UT dle Web of Science:
Kód EID dle Scopus:
Forma vydání: tištěná verze (print)
Původní jazyk:
angličtina
Popis v originálním jazyce:
The negative effects of the current agricultural practices include erosion, acidification, loss of soil organic matter (dehumification), loss of soil structure, soil contamination by risky elements, reduction of biological diversity and land use for non-agricultural purposes. All these effects are a huge risk to the further development of soil quality from an agronomic point of view and its resilience to projected climate change. Organic matter has a crucial role in it. Relatively significant correlations with the quality or the health of soil parameters and the soil organic matter or some fraction of the soil organic matter have been found. In particular, Ctot, Cox, humic and fulvic acids, the C/N ratio, and glomalin. Our work was focused on glomalin, a glycoprotein produced by the hyphae and spores of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), which we classify as Glomeromycota. Arbuscular mycorrhiza, and its molecular pathways, is not a well understood phenomenon. It appears that many proteins are involved in the arbuscular mycorrhiza from which glomalin is probably one of the most significant. This protein is also responsible for the unique chemical and physical properties of soils and has an ecological and economical relevance in this sense and it is a real product of the mycorrhiza. Glomalin is very resistant to destruction (recalcitrant) and difficult to dissolve in water. Its extraction requires specific conditions: high temperature (121oC) and a citrate buffer with a neutral or alkaline pH. Due to these properties, glomalin (or its fractions) are very stable compounds that protect the soil aggregate surface. In this review, the actual literature has been researched and the importance of glomalin is discussed.
Popis v anglickém jazyce:
Popis v českém jazyce:
Rok uplatnění:
2020
Rok odeslání:
Identifikační číslo RIV:
 
Záznam vložil: Mgr. Kamila Zoufalá
Poslední změna:
16.03.2020 08:30 (Markéta Hejčová, DiS.)

Hodnocení publikace:

1234
5
        
12345
špatné
 
dobré        nezajímavé
 
zajímavé
Hodnotilo: 0
Průměr: -
        
Hodnotilo: 0
Průměr: -
1
23
4
5
        
1
2
34
5
laické
 
odborné
        
teoretické
 
praktické
Hodnotilo: 0
Průměr: -
        
Hodnotilo: 0
Průměr: -


Bližší určení zdroje:

Soil and Water Research. Praha: ISSN 1801-5395.

Originální název: Soil and Water Research
Druh publikace:
Periodikum (tištěný text)
ISSN: 1801-5395
Stát vydavatele:
Česká republika
Místo vydání:
Praha
URL:
http://agriculturejournals.cz/web/swr.htm
Recenzovaný časopis:
ne
Původní jazyk:
angličtina
Klíčová slova:
čeština: hydrologie, hydromeliorace, ochrana půdy, půdoznalství, vodní hospodářství, půdy
Ročníky:
Volume
Ročník
Lokace
5
2010Ekologie lesa
6
2011
Ekologie lesa

Dílčí knihovny
NázevČíslo
Ústav
Knihovník
Telefon
E-mail
Ekologie lesa471+420 545 134 143tuckova@mendelu.cz

Odpovědná osoba:
Poslední změna:
11.11.2017 22:23 (Import dat z knihovny)

Hodnocení publikace:

1
2
3
4
5
        
12
3
4
5
špatné
 
dobré
        
nezajímavé
 
zajímavé
Hodnotilo: 0Průměr: -        
Hodnotilo: 0
Průměr: -
12
3
4
5
        
1
2
34
5
laické
 
odborné
        teoretické
 
praktické
Hodnotilo: 0
Průměr: -
        
Hodnotilo: 0
Průměr: -