Persons at MENDELU


This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
Identification number: 4065
University e-mail: viera.sottnikova [at] mendelu.cz
 
Academic staff - associate Professor - Department of Food Technology (FA)
Researcher - Department of Food Technology (FA)
 
External Access - Faculty of Horticulture (MENDELU)

Contacts     Lesson     Final thesis     Projects     
Publications     Supervised theses     Conferences     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis: Bachelor thesis
Thesis title:Antioxidants in Cereals and Pseudocereals
Written by (author): Bc. Erika Pavelková
Department: Department of Food Technology (FA)
Thesis supervisor: doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
Opponent:Ing. Petra Vašicová, Ph.D.
Final thesis progress:Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:Czech

Czech        English

Title of the thesis:Antioxidanty v obilovinách a pseudocereáliích
Summary:Cílem bakalářské práce bylo vypracování literárního přehledu o zastoupení a významu antioxidantů v obilovinách a pseudocereáliích. První kapitola je věnovaná charakteristice, rozdělení, mechanismu působení a biologickému účinku antioxidantů. Obsah je zaměřen především na přírodní antioxidanty, které se vyskytují v rostlinách. Přírodní formy vitaminu E se vyznačují významným antioxidačním působením. Přerušují řetězovou reakci peroxidace lipidů, chrání buněčné membrány a zastavují oxidaci LDL cholesterolu. Rutin má důležitou úlohu jako antioxidant kyseliny askorbové. Zabraňuje vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a cévních chorob. Další část pojednává o zastoupení a významu antioxidantů v pšenici, ječmenu, pohance a amarantu. Zelený ječmen má pozitivní účinky při prevenci a léčbě onemocnění. Chlorofyl obsažený ve šťávě z mladého ječmene zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a chrání tělo před infekcí. V poslední kapitole jsou shrnuty metody analýzy antioxidantů.
Key words:stanovení, rozdělení, antioxidanty, charakteristika, obiloviny, pseudocereálie, výskyt

Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Final thesisSupervisor's reviewOpponent's review

Parts of thesis with postponed release:

Thesis assignment unlimited

If you wish access parts of thesis with postponed release, please contact the user doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D..