Persons at MENDELU


This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
Identification number: 4065
University e-mail: viera.sottnikova [at] mendelu.cz
 
Academic staff - associate Professor - Department of Food Technology (FA)
Researcher - Department of Food Technology (FA)
 
External Access - Faculty of Horticulture (MENDELU)

Contacts     Lesson     Final thesis     Projects     
Publications     Supervised theses     Conferences     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis: Bachelor thesis
Thesis title:Tea – effect on human health
Written by (author): Ing. Markéta Buriánková
Department: Department of Food Technology (FA)
Thesis supervisor: doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
Opponent:Mgr. Hana Křístková
Final thesis progress:Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:Czech

Czech        English

Title of the thesis:Čaj - vliv na zdraví člověka
Summary:Bakalářská práce na téma Čaj -- vliv na zdraví člověka v první části pojednává o historickém původu čaje, tradici čajoven na území České republiky, botanickém zařazení čajovníku čínského a jeho rozdělení do skupin. Přiblíženy jsou způsoby pěstování čajovníku, sklizeň lístků, zpracování suroviny a následná konečná úprava. Další část práce je zaměřena na rozdělení čajů, jejich charakteristiku a přípravu čajových nápojů dle sortimentu a složení. Vedle čajovníku čínského jsou charakterizovány i další léčivé rostliny (čajovník kapský -- rooibos, cesmína paraguajská -- maté, heřmánek, máta, meduňka, lípa, kopřiva a hloh). Hlavní část práce pojednává o chemickém složení zeleného čaje (alkaloidy, polyfenoly, katechiny, třísloviny, barviva, aromatické látky, aminokyseliny, enzymy, vitamíny a minerály) a jeho léčivém vlivu na lidský organismus. Konzumace zeleného čaje příznivě působí na nemoci jako je cukrovka, dna, osteoporóza, rakovina, kardiovaskulární choroby, infekce a další.
Key words:čajovník čínský, léčivé rostliny, látkové složení, farmakologický vliv

Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Final thesisSupervisor's reviewOpponent's review

Parts of thesis with postponed release:

Thesis assignment unlimited

If you wish access parts of thesis with postponed release, please contact the user doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D..