Persons at MENDELU


This page displays all publicly accessible information about the desired person. Some information about the person's occupation and offices may be hidden.

prof. Ing. Josef Balík, Ph.D.
Identification number: 3537
University e-mail: josef.balik [at] mendelu.cz
 
Academic staff - university professor - Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products (FH)
Researcher - Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products (FH)
Head of department - Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products (FH)
 
External Teacher - Faculty of AgriSciences (MENDELU)

Contacts     Lesson     Projects     Publications     
Placements     Bodies     Supervised theses     Conferences     

Basic information

Basic information about a final thesis

Type of thesis: Diploma thesis
Thesis title:Compare the quality of wines and wine-distillates.
Written by (author): Ing. Lukáš Veverka, Ph.D.
Department: Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products (FH)
Thesis supervisor: prof. Ing. Josef Balík, Ph.D.
Opponent:doc. Ing. Eduard Postbiegl, CSc.
Final thesis progress:Final thesis was successfully defended.


Additional information

Additional information about the final thesis follows. Click on the language link to display the information in the desired language.

Language of final thesis:Czech

Czech        English

Title of the thesis:Srovnání jakosti révových vín a vinných destilátů
Summary:8. Souhrn Tato práce se zabývá srovnáním jakosti révových vín a vinných destilátů. Pro tuto práci bylo použito celkem 11 odrůd vín, z toho 6 vín bílých -- Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Tramín červený, Rulandské bílé, Muškát Ottonel, Sauvignon, 4 vína červená -- André, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia a 1 víno růžové -- Zweigeltrebe. Vína byla ročníku 2004 a pocházela z vinařské oblasti Morava, podoblast Slovácká. Ve víně byl stanoven volný a veškerý SO2, veškerý extrakt, titrovatelné a těkavé kyseliny, zbytkový cukr, celkový extrakt a alkohol. U destilátu byl stanoven volný a veškerý SO2 a těkavé kyseliny. Vína a destiláty byla hodnocena senzoricky pomocí bodovacích a grafických stupnic. Výsledky byly sestaveny do přehledných tabulek a grafů. Nejlépe byla hodnocena vína a destiláty z aromatických odrůd. Z bílých odrůd byl nejlépe hodnocen vzorek vína i destilátu z odrůdy Muškát Ottonel. Z modrých odrůd byla nejlépe hodnocena Frankovka jak ve vínu, tak i destilátu. Potvrdil se zde přechod veškerého oxidu siřičitého.
Key words:vinný destilát, víno, vínovice, senzorická analýza

Display and download files

To display the final thesis assignment form click on the Display the final thesis assignment form icon. The following icons - Final thesis, Thesis appendices, Supervisor's review, Opponent's review - relate to the final thesis and can be downloaded. They could be displayed on condition they have been inserted and are available publicly.

Final thesisSupervisor's reviewOpponent's review

Parts of thesis with postponed release:

Thesis assignment unlimited

If you wish access parts of thesis with postponed release, please contact the user prof. Ing. Josef Balík, Ph.D..