Abstrakt: | Tato práce se zaměřovala na 20 druhů zeleniny, které český spotřebitel toliko hojně ne-konzumuje. Popisuje se zde jejich vzhled, původ a historie, nároky, pěstování případně množení, choroby a škůdci napadající jednotlivé plodiny a ošetřování rostlin proti nim, způsoby i termíny sklizně a nakonec tabulky nutričních hodnot se zaměřením na vlákni-nu, vitamin C, draslík, sodík, vápník a hořčík, stejně jako u polního pokusu, který byl proveden dle zadání u 5 vybraných plodin, u nichž jsme měřili morfologické a hospodář-ské vlastnosti se zaměřením na jejich výšku, šířku a hmotnost před očištěním i po očiště-ní rostlin. U Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus a Rucola selvatica (L.) Mill se stanovovali: vitamin C, vláknina, sušina, antioxidanty, fenoly, flavonoidy, karotenoidy a minerální látky. Všechny vybrané druhy se přizpůsobi-ly podmínkám ČR a byly úspěšně vypěstovány. Tyto druhy lze označit za perspektivní a vhodné pro introdukci do ČR. Dále bylo provedeno senzoric-ké zhodnocení tří zelenin v syrovém i zpracovaném stavu.
Výsledky byly statisticky zhodnoceny a okomentovány.
Zjistilo se, že nejvíce výživnou plodinou je rukola. Taktéž listy ředkve bílé, seté prokáza-ly vysoké výživové hodnoty. Čínské a pekingské zelí se projevilo jako průměrné co do výživnosti, avšak chuťově při senzorickém zhodnocení si u respondentů vedlo dobře. Nejlépe však na tom u respondentů byla vodnice díky své jemné chuti a vodnatosti.
|
Klíčová slova: | Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus, vitamin c, minerální látky, polní pokus, senzorické zhodnocení, Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, netradiční zelenina, Rucola selvatica (L.) Mill |