Ľudia na MENDELU


Na tejto stránke máte zobrazené všetky verejne prístupne údaje o zadanej osobe. Niektoré informácie o personálnom zaradení a funkciách osoby môžu byť skryté.

doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Identifikačné číslo: 12311
Univerzitný e-mail: olga.cwikova [at] mendelu.cz
 
Akademická pracovníčka - odborná asistentka - Ústav technologie potravin (AF)

Kontakty     Výučba     Záverečná práca     Orgány     Vedené práce     Konferencie     

Základné informácie

Základné informácie o záverečnej práci

Typ práce: Dizertačná práca
Názov práce:Bakterie podílející se na produkci biogenních aminů ve vybraných fermentovaných potravinách
Autor: doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Pracovisko: Ústav technologie potravin (AF)
Vedúci práce: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Oponent 1:prof. RNDr. Marta Tesařová, CSc.
Oponent 2:MVDr. Jaroslav Palásek, CSc.
Oponent 3:doc. Ing. Margita Čanigová, CSc.
Stav záverečnej práce:Záverečná práca bola úspešne obhájená


Doplňujúce informácie

Nasledujú doplňujúce informácie záverečnej práce. Kliknutím na odkaz s názvom jazyka vyberiete, v akom jazyku majú byť informácie zobrazené.

Jazyk spracovania záverečnej práce:Čeština

Čeština        Angličtina

Názov práce:Bakterie podílející se na produkci biogenních aminů ve vybraných fermentovaných potravinách
Abstrakt:Cílem disertační práce bylo posoudit vliv výrobce, složení startovací kultury, obsahu tuku v sýru a části sýru (okraj střed) na počty vybraných mikroorganismů v průběhu zrání sýrů eidamského typu a zjistit, zda existuje vztah mezi obsahem biogenních aminů a celkovým počtem mikroorganismů (CPM), počtem bakterií mléčného kvašení (BMK), enterokoků, bakterií čeledi Enterobacteriaceae a anaerobních mikroorganismů. Počet BMK byl vyšší (P<0,01) u sýrů od výrobce H (8,06 log KTJ g-1) v porovnání se sýry výrobce R (7,84 log KTJ g-1). Vyšší (P<0,001) počty BMK byly zjištěny uvnitř vzorků než na jejich okrajích (8,21, resp. 7,70 log KTJ g-1) Co se týká faktoru tuku, byl zjištěn vyšší (P<0,01) počet BMK u sýrů s 30 % tvs. v porovnání se sýry s 45 % tvs. Složení startovací kultury nemělo na počet BMK vliv. Vyšší (P<0,001) počet enterokoků byl zaznamenán u sýrů výrobce R (1,91 log KTJ g-1) v porovnání se sýry výrobce H (0,53 log KTJ g-1). Při porovnání, kdy všechny okraje (E), resp. středy (C) sýru byly uvažovány jako jeden soubor, byly ve vzorcích okraje zjištěny průkazně vyšší (P<0,001) počty enterokoků (1,66 log KTJ g-1) ve srovnání se vzorky středů (0,79 log KTJ g-1). Ve vzorcích lišících se obsahem tuku a složením startovací kultury průkazný rozdíl v počtech enterokoků zjištěn nebyl. Co se týká enterobakterií, vyšší (P<0,001) počet byl zjištěn u sýrů od výrobce R (1,69 log KTJ g-1) v porovnání se vzorky výrobce H (0,98 log KTJ g-1). Stejně jako v případě enterokoků byl zjištěn vyšší (P<0,001) počet Enterobacteriaceae v okrajové části sýru (1,98 log KTJ g-1) než v jeho středu (0,67 log KTJ g-1). Průkazný rozdíl v počtu enterobakterií nebyl zjištěn ve vzorcích lišících se startovací kulturou a obsahem tuku. Při posouzení všech analyzovaných vzorků jako jednoho souboru, koreloval obsah sumy biogenních aminů s počtem BMK (r = -0,17, P<0,05), počtem enterokoků (r = 0,23, P<0,05), CPM (r = -0,18, P<0,05) a počtem enterobakterií (r = 0,15, P<0,05). Mezi počtem anaerobních mikroorganismů a obsahem sumy BA nebyl vzájemný vztah zjištěn.
Kľúčové slová:mikroorganismy, biogenní aminy, sýr

Zobrazenie a sťahovanie súborov

Pokiaľ chcete zobraziť zadanie záverečnej práce, kliknite na ikonu Zobraziť zadanie. Ikony Záverečná práca, Prílohy práce, Posudok vedúceho a Posudok oponenta predstavujú súbory týkajúce sa záverečnej práce, ktoré je možné stiahnuť. Budú zobrazené iba v prípade, že je súbor vložený a zároveň je verejný.

Záverečná prácaPosudok vedúcehoPosudok oponenta M. TesařováPosudok oponenta J. PalásekPosudok oponenta M. Čanigová

Časti práce s odloženým zverejnením:

Zadanie práce neobmedzene

Pokiaľ chcete získať prístup k častiam práce s odloženým zverejnením, kontaktujte používateľa prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc..