Teplota chromatičnosti


Barva světla je závislá na spektrálním složení světla a v praxi se určuje teplotou chromatičnosti (nebo též barevnou teplotou). Pojem chromatičnost vypovídá o barevné jakosti světla, pojem kolorita zase o barevné jakosti povrchů. Barva předmětů závisí na:

Teplota chromatičnosti se udává ve stupních kelvina (K).

Světlo určité barevné teploty má barvu tepelného záření vydávané černým tělesem zahřátým na tuto teplotu.

Existují rozdíly v teplotě chromatičnosti různých světel:

Barevná teplota

Barevná teplota

Vyvážení bílé

Lidský zrak má schopnost barevnou teplotu světla subjektivně přizpůsobovat zkušenostem o barvách (např. bílý papír je vnímán jako bílý, ikdyž je vlivem osvětlení zabarvený). Fotoaparáty se musí na barevnou teplotu nastavovat! Moderní digitální fotoaparáty jsou schopny vyvažovat bílou automaticky, analogové fotoaparáty tuto možnost nemají (nemají senzory).

Možnosti vyvážení bílé na fotoaparátech

Vyvážení bílé na digitálních fotoaparátech se provádí pěti možnými způsoby (ne každý fotoaparát má všechny možnosti):

  1. automaticky (AWB)
  2. přednastavené zdroje světla (např. žárovka, zářivka, slunný den, zamračený den, blesk, stín, ...)
  3. ručně na konkrétní teplotu okolního světla (udává se v Kelvinech)
  4. vyvážení na střední šedou (postačí jakákoliv neutrální barva daného prostředí)
  5. dodatečně v počítači ze souboru RAW

Nastavení vyvážení bílé u DSLR