Department of Food Technology (FA) - list of publications


The application shows a list of publications of the selected department. The publication - department relationship can be modified by means of the My publications and their administration application. The Select department option is located in the section containing information on all kinds of publications, the Field of publication section in particular.

Type:
Year:
Order by:

Number of entries found: 35

PublicationsType of resultYearDetails
A combination of additives can synergically decrease acrylamide content in gingerbread without compromising sensory quality
Komprda, Tomáš -- Přidal, Antonín -- Mikulíková, Renata -- Svoboda, Zdeněk -- Cwiková, Olga -- Nedomová, Šárka -- Sýkora, Vladimír
A combination of additives can synergically decrease acrylamide content in gingerbread without compromising sensory quality. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2017. v. 97, no. 3, p. 889--895. ISSN 0022-5142. URL: http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.7811
article in a professional periodical2017Details
Book of abstracts of the 43rd Food Quality and Safety Conference
Pytel, Roman -- Nedomová, Šárka -- Jůzl, Miroslav
Sborník abstraktů XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017. 86 p. ISBN 978-80-7509-476-6.
conference proceedings2017Details
Curve fitting in Fourier transform near infrared spectroscopy used for the analysis of bacterial cells
Krepelka, Pavel -- Hynstova, Iveta -- Pytel, Roman -- Pérez Rodríguez, Fernando -- Roger, Jean Michel -- Drexler, Petr
Curve fitting in Fourier transform near infrared spectroscopy used for the analysis of bacterial cells. Journal of Near Infrared Spectroscopy. 2017. v. 25, no. 3, p. 151--164. ISSN 0967-0335. URL: http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0967033517705032
article in a professional periodical2017Details
Dezinformace či mýty o mléce a mléčných výrobcích z pohledu mlékárenského technologa
Šustová, Květoslava
Dezinformace či mýty o mléce a mléčných výrobcích z pohledu mlékárenského technologa. In Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XIV. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 6--8. ISBN 978-80-7509-494-0.
article in proceedings2017Details
Effect of harvest date on composition and geometry of grape berries
Nedomová, Šárka -- Kumbár, Vojtěch -- Pavloušek, Pavel -- Pytel, Roman -- Lampíř, Lubomír -- Buchar, Jaroslav
Effect of harvest date on composition and geometry of grape berries. European journal of horticultural science. 2017. v. 82, no. 1, p. 21--30. ISSN 1611-4426. URL: http://doi.org/10.17660/eJHS.2017/82.1.3
article in a professional periodical2017Details
Effect of recipe and production technology of chocolate products on their quality during storage
Machálková, Lenka -- Hřivna, Luděk -- Ruban, Artsiom -- Sapáková, Eva -- Rumíšková, Veronika
Effect of recipe and production technology of chocolate products on their quality during storage. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. 2017. v. 65, no. 1, p. 91--98. ISSN 1211-8516. URL: https://acta.mendelu.cz/65/1/0091/
article in a professional periodical2017Details
Effect of ripening time on colour and texture properties in cheese
Nedomová, Šárka -- Kilián, Libor -- Pytel, Roman -- Kumbár, Vojtěch
Effect of ripening time on colour and texture properties in cheese. Potravinárstvo. 2017. v. 11, no. 1, p. 296--301. ISSN 1337-0960. URL: https://dx.doi.org/10.5219/744
article in a professional periodical2017Details
Esters of phthalic acid (DBP and DEHP) in packaging materials of meat products
Jandlová, Marcela -- Jarošová, Alžbeta
Estery kyseliny ftalové (DBP a DEHP) v obalech masných výrobků. Maso. 2017. v. 28, no. 4, p. 53--55. ISSN 1210-4086.
article in a professional periodical2017Details
Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků
Jandlová, Marcela -- Jarošová, Alžbeta
Estery kyseliny ftalové v obalech masných a mléčných výrobků. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 159--163. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Evaluation of rabbit meat microbiota from the viewpoint of marketing method
Cwiková, Olga -- Pytel, Roman
Evaluation of rabbit meat microbiota from the viewpoint of marketing method. Potravinárstvo. 2017. v. 11, no. 1, p. 391--397. ISSN 1337-0960. URL: http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/764/pdf
article in a professional periodical2017Details
Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes
Kuchtík, Jan -- Konečná, Leona -- Sýkora, Vladimír -- Šustová, Květoslava -- Fajman, Martin -- Kos, Ivica
Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes. Mljekarstvo. 2017. v. 67, no. 2, p. 138--145. ISSN 0026-704X.
article in a professional periodical2017Details
Impact of added colored wheat bran on bread quality
Machálková, Lenka -- Janečková, Marie -- Hřivna, Luděk -- Dostálová, Yvona -- Hernandez Kong, Joany Lizet -- Mrkvicová, Eva -- Vyhnánek, Tomáš -- Trojan, Václav
Impact of added colored wheat bran on bread quality. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. 2017. v. 65, no. 1, p. 99--104. ISSN 1211-8516.
article in a professional periodical2017Details
Influence of Sample Temperature for Measurement Accuracy with FT-NIR Spectroscopy
Dvořák, Lukáš -- Fajman, Martin -- Šustová, Květoslava
Influence of Sample Temperature for Measurement Accuracy with FT-NIR Spectroscopy. Journal of AOAC International. 2017. v. 100, no. 2, p. 499--502. ISSN 1060-3271. URL: http://www.ingentaconnect.com/content/aoac/jaoac/2017/00000100/00000002/art00025
article in a professional periodical2017Details
Kvalita zrna sladovnického ječmene při uplatnění mimokořenové výživy
Maco, Roman -- Zigmundová, Veronika -- Hřivna, Luděk -- Dostálová, Yvona -- Podaný, Adam
Kvalita zrna sladovnického ječmene při uplatnění mimokořenové výživy. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 190--197. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Monitoring of selected parametres of quality Czech Fleckvieh breed during aging
Müllerová, Martina -- Jůzl, Miroslav -- Janeček, Jiří
Sledování vybraných parametrů jakosti hovězího masa plemene české strakaté. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 213--218. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Není "steak" jako "steak"
Šulcerová, Hana -- Sýkora, Vladimír -- Nedomová, Šárka -- Mihok, Michal -- Zelinková, Kateřina
Není "steak" jako "steak". Mendel green: časopis Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. 2017. v. 9, no. 1, p. 13. ISSN 2533-6517.
article in a professional periodical2017Details
Proceedings of the 43rd food quality and safety conference
Pytel, Roman -- Nedomová, Šárka -- Jůzl, Miroslav
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017. 276 p. ISBN 978-80-7509-479-7.
conference proceedings2017Details
Qualitative evaluation of potatoes grown with drip irrigation
Jůzl, Miroslav -- Elzner, Petr -- Jůzl, Miroslav -- Nedomová, Šárka
Hodnocení jakosti brambor pěstovaných při kapkové závlaze. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 164--168. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Quality parameters of curd
Pytel, Roman -- Nedomová, Šárka -- Kumbár, Vojtěch -- Kilián, Libor
Quality parameters of curd. Potravinárstvo. 2017. v. 11, no. 1, p. 368--372. ISSN 1337-0960. URL: https://dx.doi.org/10.5219/742
article in a professional periodical2017Details
Rheological behaviour of egg white and egg yolk from different poultry specimen
Kumbár, Vojtěch -- Nedomová, Šárka -- Votava, Jiří -- Buchar, Jaroslav
Rheological behaviour of egg white and egg yolk from different poultry specimen. Journal of Physics: Conference Series. 2017. v. 790, no. 1, ISSN 1742-6588. URL: https://doi.org/10.1088/1742-6596/790/1/012016
article in a professional periodical2017Details
Senzorické hodnocení sušenek vyrobených z různých sladidel
Jandlová, Marcela -- Kučerová, Jindřiška
Senzorické hodnocení sušenek vyrobených z různých sladidel. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 152--158. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Study of rheology and friction factor of natural food hydrocolloid gels
Kumbár, Vojtěch -- Nedomová, Šárka -- Pytel, Roman -- Kilián, Libor -- Buchar, Jaroslav
Study of rheology and friction factor of natural food hydrocolloid gels. Potravinárstvo. 2017. v. 11, no. 1, p. 203--209. ISSN 1337-0960. URL: https://dx.doi.org/10.5219/735
article in a professional periodical2017Details
Sýr Škripavac
Sýkora, Vladimír
Sýr Škripavac. In Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XIV. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 38--40. ISBN 978-80-7509-494-0.
article in proceedings2017Details
Školený hodnotitel nebo běžný spotřebitel? Porovnání výsledků senzorické analýzy rumpsteaku
Šulcerová, Hana -- Sýkora, Vladimír -- Mihok, Michal -- Zelinková, Kateřina -- Nedomová, Šárka
Školený hodnotitel nebo běžný spotřebitel? Porovnání výsledků senzorické analýzy rumpsteaku. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 242--246. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
The options for production of gluten-free pasta and bread for celiac people
Hernandez Kong, Joany Lizet -- Hřivna, Luděk -- Šottníková, Viera -- Zigmundová, Veronika -- Dvořáková, Šárka
The options for production of gluten-free pasta and bread for celiac people. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 138--145. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Vliv mimokořenové výživy draslíkem a křemíkem na výnos a kvalitu cukrovky v nestandardních povětrnostních podmínkách roku 2014 a 2015
Hřivna, Luděk -- Hernandez Kong, Joany Lizet -- Machálková, Lenka -- Burešová, Iva -- Sapáková, Eva -- Kučerová, Jindřiška -- Šottníková, Viera
Vliv mimokořenové výživy draslíkem a křemíkem na výnos a kvalitu cukrovky v nestandardních povětrnostních podmínkách roku 2014 a 2015. Listy cukrovarnické a řepařské. 2017. v. 133, no. 5-6, p. 182--187. ISSN 1210-3306. URL: http://www.cukr-listy.cz/on_line/2017/PDF/182-187.pdf
article in a professional periodical2017Details
Vliv moření osiva jarního ječmene přípravkem OLIGAL SD na výnos a kvalitu zrna
Hřivna, Luděk -- Maco, Roman -- Zigmundová, Veronika -- Dostálová, Yvona
Vliv moření osiva jarního ječmene přípravkem OLIGAL SD na výnos a kvalitu zrna. In Kompendium 2017. Velká Bystřice: Spolek pro ječmen a slad, 2017, ISBN 978-80-213-2735-1.
article in proceedings2017Details
Vliv načasování mimokořenové výživy na výnos a kvalitu zrna sladovnického ječmene
Hřivna, Luděk -- Maco, Roman -- Zigmundová, Veronika -- Dostálová, Yvona
Vliv načasování mimokořenové výživy na výnos a kvalitu zrna sladovnického ječmene. In Kompendium 2017. Velká Bystřice: Spolek pro ječmen a slad, 2017, ISBN 978-80-213-2735-1.
article in proceedings2017Details
Vliv načasování mimokořenové výživy na výnos a kvalitu zrna sladovnického ječmene
Hřivna, Luděk -- Maco, Roman -- Zigmundová, Veronika -- Dostálová, Yvona
Vliv načasování mimokořenové výživy na výnos a kvalitu zrna sladovnického ječmene. In Kompendium 2017. Velká Bystřice: Spolek pro ječmen a slad, 2017, ISBN 978-80-213-2735-1.
article in proceedings2017Details
Vliv předplodiny na výnos a kvalitu zrna sladovnického ječmene
Richter, Rostislav -- Hřivna, Luděk -- Běhal, Radomír
Vliv předplodiny na výnos a kvalitu zrna sladovnického ječmene. In Kompendium 2017. Velká Bystřice: Spolek pro ječmen a slad, 2017, ISBN 978-80-213-2735-1.
article in proceedings2017Details
Vliv přídatných látek na obsah akrylamidu v perníku
Komprda, Tomáš -- Přidal, Antonín -- Mikulíková, Renata -- Cwiková, Olga
Vliv přídatných látek na obsah akrylamidu v perníku. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 17--21. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Vliv úpravy suroviny na výtěžnost a texturní vlastnosti rybích klobás
Mihok, Michal -- Šulcerová, Hana -- Sýkora, Vladimír -- Grmela, Jan -- Mareš, Jan
Vliv úpravy suroviny na výtěžnost a texturní vlastnosti rybích klobás. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 206--212. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
Výživa a hnojení jarního ječmene
Hřivna, Luděk -- Richter, Rostislav -- Maco, Roman
Výživa a hnojení jarního ječmene. Zemědělec. 2017. v. 25, no. 18, p. 14--16. ISSN 1211-3816.
article in a professional periodical2017Details
Wheat flour quality of czech and foreign producers
Zigmundová, Veronika -- Šottníková, Viera -- Hřivna, Luděk -- Jůzl, Miroslav -- Nedomová, Šárka -- Maco, Roman
Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 266--273. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017
article in proceedings2017Details
43rd Food Quality and Safety Conference
Jůzl, Miroslav -- Kalhotka, Libor -- Nedomová, Šárka -- Jarošová, Alžbeta -- Dostálová, Jana -- Tremlová, Bohuslava -- Pytel, Roman -- Müllerová, Martina -- Kučínská, Ivana
XLIII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin. 1. 3. 2017 - 2. 3. 2017, Mendelova univerzita v Brně (CZ). URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017?lang=cz
holding a conference2017Details